Sunday, 23 April 2017

Pakej "Boat Tour" dan Makan Tengahari di Lamin Dana

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Seterusnya sebagaimana yang dijanjikan kami menuju ke Lamin Dana yang terletak kira-kira 5 km daripada hotel bagi mengikuti pakej "Boat Tour" dan makan tengahari masakan tradisional Melanau. Lamin bermaksud rumah manakala Dana bermaksud tradisional atau lama, Lamin Dana merupakan rumah tradisional masyarakat Melanau namun binaan sedikit rendah berbanding rumah asalnya. Ia merupakan "homestay" / rumah inap Melanau yang dibangunkan oleh seorang wanita gigih bernama Puan Rose, beliau merupakan generasi ke 9 dalam keturunannya. Beliau membangunkan rumah itu sebagai satu usaha mengekalkan segala tinggalan masyarakat Melanau disamping memperkenalkannya kepada pelancong terutama pelancong luar negara yang amat meminati kebudayaan dan keunikan masyarakat Sarawak yang berbilang bangsa. Bagiku, rakyat Malaysia sewajarnya lebih menghargai khazanah negara kita berbanding berbangga dengan pencapaian negara luar yang kurang nilai ketamadunannya. Disebabkan itu, kami memang berniat untuk menjelajah seluruh Sarawak sementara kami direzekikan untuk berada di Bumi Kenyalang ini. Ia merupakan peluang untuk bermusafir di Bumi Kenyalang tanpa kos menaiki belon namun sebaliknya menggunakan MyVi hitamku yang telah menjelajah keseluruhan bumi Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Walaupun tiada kereta mewah namun yang pasti direzekikan bermusafir ke seluruh negara. Ia juga sudah terlalu mewah bagiku kerana kereta tetap sebuah kereta tanpa mengira jenama, asalkan ia berfungsi membawaku tanpa sebarang masalah dari satu tempat ke satu tempat. 

Berbalik kepada "boat tour", kami menaiki bot kecil yang hanya cukup-cukup memuatkan kami 4 orang. Perjalanan diteruskan dengan menyusur sungai Telian, cuaca panas tidak terasa kerana redupnya laluan sungai dengan pohon-pohon rendang terutamanya pokok nipah. Pemandangan kami disajikan dengan kehidupan masyarakat setempat yang menikmati waktu-waktu senggang makan beramai-ramai secara santai di pangkin belakang rumah menghadap sungai. Anakku yang ramah tidak putus-putus menyapa setiap orang dijumpai. Keramahan masyarakat kampung terserlah apabila turut melambai setiap kali kami melalui di belakang rumah mereka. Pemandangan yang tidak lagi berlaku di kota-kota besar metropolitan di mana kadang kala jiran sendiri pun tidak dikenali. Aku bersyukur di tempatkan di Sarawak dan anakku berpeluang membesar di sini. Sekurang-kurangnya dia tidak kekok berada dalam suasana kampung. Malahan dia amat teruja dengan pelbagai soalan keluar dari mulut mungilnya. Ini juga merupakan satu pelajaran untuknya, kerana setiap inci bumi Allah ini adalah satu pengajaran untuk mereka yang ingin berfikir.

Kami turut berpeluang singgah di salah sebuah "belanga" iaitu tempat membuat sagu, iaitu salah satu kegiatan utama penduduk di sini. Menurut Puan Rose, kebiasaanya tiada yang bekerja membuat sagu pada hari Ahad namun nampaknya ia rezeki kami. Seorang wanita sedang giat mengeringkan sagunya. Menurutnya beliau mula bekerja jam 3.30 pagi, waktu ramai antara kita sedang lena diulit mimpi. Tugas menyiapkan sagu mengambil masa lebih kurang 8 jam dan ia dilakukan secara sendiri. Anakku amat seronok apabila diberi peluang untuk mengayak sagu. Kagum melihat kegigihan wanita ini menyiapkan sagu tersebut dan apabila mengenangkan harga jualannya di pasar hanya RM5 sebungkus, aku rasa sungguh tidak berbaloi dengan usaha yang dilakukannya. Kita sering tawar menawar apabila membeli produk hasil keluaran warga kampung ini sedangkan kita tidak merasai perit jerih mereka mengusahakannya. Namun kita tidak berkira apabila ingin membeli segelas kopi berjenama yang berharga RM15 segelas, Ya Allah ampunkan kami dan Kau lipat gandakan lah pendapatan para penduduk kampung khasnya yang bertungkus lumus meneruskan kehidupan.

Kehidupan di sini amat sederhana, dan jauh dari kekalutan yang sering melanda hidup di bandar. Sepanjang laluan "boat tour", ramai yang memancing termasuk seorang wanita yang memancing dari atas jambatan dengan 4 batang pancing. Kecekapan pemandu bot kami turut teruji apabila enjin bot tersangkut pada mata kail salah seorang pemancing. Beliau dengan cekapnya berjaya merungkaikan mata kail yang tersangkut di enjin bot sebelum kami meneruskan perjalanan. Suasana sepanjang sungai yang redup dengan pohon-pohon rendang menyebabkan kami leka sehingga tidak sedar sudah waktu untuk makan tengahari.

Di Lamin Dana telah tersedia hidangan tengahari menu tradisional Melanau iaitu terung belacan, umai ikan pirang, "fish cake homemade", labu masak lemak campur sayur manis, udang atau payak rebus dan yang paling istimewa linut yang dimakan bersama sambal belacan. Kami meninggalkan Lamin Dana dengan perut yang kenyang dan kenangan manis yang sukar dilupakan.
Kemeriahan Pasar Nelayan Mukah

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Musafir di Mukah diteruskan pada pagi ini dengan memulakan lawatan ke Pasar Nelayan Mukah walaupun mengikut perancangan awalnya kami akan mengikut lawatan melalui bot anjuran Lamin Dana namun mesej yang diterima di awal pagi daripada Puan Rose pemilik Lamin Dana yang lawatan kami terpaksa ditunda sehingga jam 10 pagi kerana keadaan air sungai yang cetek tidak membolehkan bot bergerak di awal pagi. Maka kami mengambil keputusan ke Pasar Nelayan terlebih dahulu.

Suasana di pasar sangat meriah dengan pesta menjual pelbagai hasil laut terutama udang yang hanya berharga antara RM5 hingga RM15 sekilo, amat menggiurkan kami pengemar makanan laut, semoga dijauhkan dari penyakit gout, alhamdullilah ada Herbalife. Kalau diikutkan hati mahu sahaja aku memborong udang-udang yang amat menyelerakan itu namun disebabkan kami tidak akan balik ke Miri namun sebaliknya masih tinggal sementara di hotel di Bintulu untuk meneruskan pencarian mencari rumah sewa maka niatku memborong udang terbantut. Kulihat ramai yang membawa bekas ais besar untuk mengisi borongan makanan laut sebagai ole-ole dari Mukah. Rupanya sekarang memang musim udang. 

Kami juga berkesempatan menaiki bot tambang untuk ke Kampung Seberang Mukah, tambangnya hanya 50 sen seorang bagi laluan dua hala. Sangat-sangat murah namun itulah sahaja jalan perhubungan terpantas bagi para penduduk kampung seberang berbanding jalan darat yang agak jauh. Selain, makanan laut yang meriah dijual, terdapat sayur-sayuran serta yang menariknya NENAS SAWIT yang sangat besar saiznya. Selain itu, terdapat kedai yang menjual pelbagai jenis kerepek dan kuih tradisional kering seperti bahulu mini, kuih sagu, kuih karas dan sebagainya dijual hanya RM1 sepaket. Memang kami memborong sakan. Walaupun hari masih awal, terdapat gerai menjual ikan bakar dan ikan salai yang amat menggamit selera namun disebabkan perut masih kenyang selepas sarapan di hotel maka ia berjaya menahan diri dari membeli, kami hanya mengambil bau sahaja sebagai syarat.

Di kawasan lapang berhadapan Pasar Nelayan pula terdapat pasar minggu yang menjual pelbagai barangan tradisional seperti keris, bakul, pakaian tradisional termasuk tanduk rusa dan alat musik seperti gendang dan kompang. Barangan antik seperti barangan tembaga serta bekas sirih juga ada dijual, amat sesuai untuk memperkenalkan kepada anakku barangan yang telah pupus di pandangan kebanyakan masyarakat moden kini. 

Lawatan singkat ke Pasar Nelayan meninggalkan memori indah tentang hasil alam kurnian Allah kepada penduduk Mukah yang masih ramai mengekalkan amalan tradisional terutama dari segi menangkap ikan menggunakan jala. Kami terpaksa meninggalkan pasar nelayan kerana jam telah hampir menunjukkan pukul 10 pagi untuk kami ke Lamin Dana pula meneruskan kembara. 
Atas bot tambang untuk ke kampung seberang.

Para nelayan dengan hasil masing-masing. Terus dijual ke pasar, segar dari sungai


Nenas SawitPelbagai pilihan kudapan, sangat menarik dan amat murah