Tuesday, 16 May 2017

Selamat Hari Guru 2017

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Hari ini Hari Guru. Siapapun kita pada hari ini semuanya jasa seorang guru bermula dengan ibubapa kita, guru-guru taska, tadika, sekolah rendah sehinggalah ke peringkat tertinggi. Terlalu banyak jasa seorang guru, hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya. Jazakallah hukhairan kathira. Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua warga pendidik.

Alhamdullilah di hari ke lima Daurah Tafsir ini diizinkan Allah untuk memberikan sedikit "token" untuk guru-guru anakku di Tadika PASTI Nurul Wahidah, Kg Tok Motong, Jertih dan Taska Transit 24 jam Mami Armi. Walaupun dihimpit kekangan waktu antara rehat selepas sesi pagi dengan waktu Asar untuk slot kedua, dan menguruskan anak. Alhamdullilah diizinkan juga merealisasikan hasrat anak menghargai guru-gurunya. Tanpa restu dan doa seorang guru, hilanglah keberkatan ilmu.

Buku Belajar Sendiri Kaedah Faham Arab Al Quran menjadi rezeki guru-guru di PASTI dan kek coklat vanila rezeki pilihan anakku menjadi rezeki guru-guru Taska Transit. Kedua-duanya tiada nilainya berbanding ilmu dan titik peluh yang dicurahkan. 

Itu yang selalu ku terangkan pada anakku. Jangan lupa ucap terima kasih setiap hari kepada guru. Tidak perlu tunggu hari guru sahaja. Alhamdullilah nampaknya dia faham walaupun masih kecil.

Didoakan semua guru-guru anakku diampunkan dosa, diangkatkan darjat disisiNya dan dimasukkan ke JannahNya tanpa hisab.Hari keempat Daurah Tafsir

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

15 Mei telah masuk hari keempat Daurah Tafsir. Alhamdullilah kini telah masuk surat selesai Surah kedua selepas Surah Al Fatihah iaitu Surah Ghafir/ Surah Mukmin surah ke 40. Surah ini merupakan permulaan Haa Mim 7 di mana intipati Al Quran terdapat dalamnya. Untuk mudah faham Al Quran, belajar tajuk-tajuk penting terlebih dahulu.

      Haa Mim 7 ini membicarakan tentang "Iyya ka nas tai'n, (Hanya kepadaMu kami bermohon). fasa kedua ayat ke 4 Surah Fatihah. Iaitu mengesakan Allah dalam berdoa. Berdoa ini hati kepada ibadat. Ia perkara tauhid. Musyrikin Mekah menolak ajaran Rasullulah saw kerana percaya bahawa ada wakil-wakil Allah yang perlu disembah seperti para malaikat, jin dan wali-wali. Ini adalah syirik iaitu dosa yang tidak diampun oleh Yang Maha Pengampun, nauzubillah hi minzallik.

Allah menjawab "Akan diberikan apa sahaja yang dipohon oleh hambaKu". Ia janji Allah. Sesungguhnya Allah tidak pernah memungkiri janjiNya. Allah menjawab doa dalam bentuk yang tidak tercapai akal manusia. 
       i. Allah memberi apa yang kita pinta;
     ii. Allah menggantikan yang lebih baik daripada yang dipinta kerana permohonan kita itu memberi mudarat kepada kita. Benda yang kita suka tidak semestinya baik pada kita; dan
     iii. Allah menangguhkan untuk memakbulkan doa hambaNya di akhirat kelak.

Saidina Umar ra berkata, "Aku tidak risau doaku tidak dimakbulkan, namun aku lebih khuatir aku tidak diberikan hidayah untuk berdoa". SesungguhNya hamba-hamba Allah yang tidak berdoa adalah sombong dan akan dihumban ke neraka jahanam dalam keadaan hina-dina.

Alhamdullilah, diberi inspirasi untuk terus berdoa agar artikel yang dihantar ke penerbit berkenaan pendidikan kanak-kanak diterima. Semoga ia dimakbulkan Allah dengan cara terbaik. The power of Dua'.