Thursday, 23 March 2017

Trip Pantai Timur - Hari Keempat

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Setiap yang bermula pasti akan berakhir, begitu juga dengan trip Pantai Timur kali ini. Lokasi terakhir adalah di Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Pahang dengan pakej MATTA Fair berjumlah RM199 termasuk penginapan, sarapan dan tiket masuk. Perjalanan daripada Kuala Terengganu bermula seawal jam 8.30 pagi memandangkan trip terakhir ini agak jauh perjalanannya sejauh 400 km lebih. Kami berhenti sarapan di Kedai Nasi Ayam K. Mah dan makan tengahari di RnR Temerloh bagi melepaskan kempunan untuk makan Patin Tempoyak. 

Cuaca sepanjang perjalanan cerah namun jumlah kenderaan agar banyak mungkin kerana ada yang baru bercuti sempena cuti sekolah. Sesampai di Colmar, kaunter daftar masuk agar panjang barisannya dan proses mendaftar masuk mengambil masa hampir 30 minit kerana hanya 1 kaunter dibuka. Selepas meletakkan beg di dalam bilik kami terus menuju ke "Animal Farm" dan seterusnya "Japanese Garden". Seronok melihat anak bermain kejar-kejar dengan arnab serta mengusap rusa-rusa yang dilepas bebas. Interaksi dengan haiwan ini sebenarnya satu kaedah meningkatkan keyakinan diri anak-anak. Walaupun ada insiden kecil di mana anakku terkena jaring pagar besi sewaktu asyik berkejaran dengan arnab tapi dia hanya mengadu sakit tanpa menangis walaupun terluka di lengan kanannya. 

Perjalanan di "Japanese Garden" boleh dianggap membakar kalori makan tengahari memandangkan terpaksa mendaki 88 anak tangga ditambah dengan keadaan muka bumi yang tinggi untuk menuju ke puncak. Walaupun belum pernah sampai ke Jepun, sampai Taman Jepun pun jadilah buat masa ini. In sha Allah jika ada rezeki boleh sampai ke Negara Matahari Terbit suatu hari nanti.

Memandangkan cuaca hujan renyai-renyai maka kami membuat keputusan untuk berehat di bilik sambil suamku menyelesaikan "assignment" beliau dan aku sempat mengemaskini blog manakala anakku pula berendam di tab mandi memandangkan hotel-hotel sebelum ini tiada tab mandi. Jadilah sebagai pengganti kolam renang sebab mummy dan daddy sudah kepenatan untuk menemaninya ke kolam renang. Kami bercadang malam nanti selepas solat jamak maghrib-isyak untuk keluar bersiar-siar menikmati pemandangan malam dan menonton persembahan jam 9.30 malam. 

'He is just a kid"

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,


Ilustrasi di atas amat mendalam bagiku, kita sering mendengar perkataan "Biarlah dia kecik lagi" namun kita lupa bahawa proses mendidik bermula dari dalam rahim lagi. Di Barat, sebaik sahaja mengetahui bahawa dirinya mengandung maka si ibu akan membuat pelbagai aktiviti yang merangsang bayi dalam kandungan. Pemakanan ibu juga dijaga agar kandungan memperoleh zat yang mencukupi. Pengalaman sebagai seorang yang baru terlibat dengan dunia pendidikan awal kanak-kanak, ramai dikalangan ibubapa yang memandang remeh usia 0-6 tahun sedangkan tempoh berkenaan merupakan "Golden Age" di mana kanak-kanak menyerap setiap perkara yang didengari dan dilihat. 

Sewaktu doktor mengesahkan bahawa rawatan IVF (Bayi Tabung Uji) kali kedua yang menggunakan "Frozen Embryo" lekat dirahimku, aku telah bernazar untuk Khatam Quran dalam tempoh kehamilan selama 9 bulan. Alhamdullilah niatku dimakbulkan Allah dan aku hadiahkan pahalanya untuk arwah kedua ibubapa mertuaku yang tidak sempat menatap wajah cucu daripada anak lelaki bongsu mereka. 

Setelah kelahirannya, aku akan memasang rakaman ayat-ayat Al Quran setiap masa sebagai halwa telinganya dengan niat agar anakku mudah mengingati ayat-ayat cinta Allah. Aku sering berdoa agar anakku kelak menjadi seorang Tahfiz profesional yang berjaya di dunia dan akhirat walaupun aku seorang yang penuh dengan kekurangan. Aku yakin bahawa Allah Maha Mendengar dan aku perlu berusaha dengan gigih untuk mengubah diriku menjadi lebih baik kerana seorang Ibu adalah MADRASAH PERTAMA anaknya. Wahai anakku, mummy mohon maaf di atas segala kekurangan mummy sepanjang membesarkanmu. Kata-kata Ustazah Norhafizah Musa yang mengatakan bahawa ibubapa perlu bertaubat terlebih dahulu jika ada anak-anak yang tersilap laku kerana pada setiap anak itu terletak tanggungjawab yang besar pada ibubapanya. Ya Allah bantulah hambaMu yang daif lagi hina ini dalam mendidik amanahMu ini dan janganlah Kau biarkan aku walaupun sesaat, Ya Allah.

Perjalanan hidupku bersama amanahMu setakat ini selama 3 tahun 4 bulan telah banyak mengajarku kerana setiap anak itu dilahirkan fitrah. Sebenarnya aku yang banyak belajar daripada anakku bukan sebaliknya. Setiap anak yang lahir itu dicorakkan oleh ibubapanya. Mereka tidak kenal buruk baik selain yang diperkenalkan kepada mereka. Istilah "he is just a kid" tidak relevan pada pertimbangan ku kerana sememangnya melentur buluh biarlah dari rebungnya memang jauh lebih mudah berbanding mendidik diriku yang telah menjadi buluh. Dalam usia kecil ini, mereka sedang menyimpan segala maklumat yang bakal menjadi sistem kepercayaan mereka seumur hidup. Disebabkan itu, semasa tempoh 6 tahun pertama ini, aspek Akidah dan Akhlak WAJIB diberi keutamaan agar ia dipasak sedalam-dalamnya dalam minda bakal khalifah ini. 

Kenalkan anak-anak kecil ini dengan kekuasaan Allah dan akhlak yang mulia kerana hanya Allah yang Maha Memelihara, kita sebagai ibubapa hanya berusaha dan semoga Allah memberkati setiap usaha kita. 

Kisah Aku Despatch dan Mat Jambang

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Alhamdullilah dengan izinNya semasa dalam perjalanan daripada Kuala Terengganu ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi untuk hari ke empat Trip Pantai Timur kali ini, aku berpeluang mengikuti temubual dengan insan hebat bernama Muhd Khairul di radio IKIM fm. Rupanya sekarang ini sedang tular di laman sosial FB berkenaan kisah beliau bersama sahabat barunya Ashok (si gelandangan) yang beliau gelar sebagai Mat Jambang. Memandangkan aku agak kurang aktif di FB serta mana-mana laman sosial lain maka aku memang sering ketinggalan kisah-kisah tular ini kecuali yang diizinkanNya melalui saluran-saluran lain. 

Aku amat kagum dengan kesucian hati pemuda bernama Muhd Khairul ini yang niat asalnya hanya ingin membantu Ashok mencukur jambangnya agar kelihatan lebih kemas walaupun Ashok hanya seorang gelandangan. Asbab niat suci beliau, Allah telah memuliakan beliau dengan menularkan status di dinding FB beliau. Beliau merupakan salah satu contoh akhlak mulia di dunia yang penuh ranjau dan cubaan ini. Beliau menyatakan bahawa untuk berbuat baik tidak perlu menunggu untuk mempunyai duit yang banyak. Ia hanya memerlukan keikhlasan yang ramai daripada kita termasuk aku hanya bermain di bibir namun sukar melekat di hati. Ashok juga menurut Khairul beberapa kali menolak bantuan yang dihulurkan oleh beliau namun berkat kesungguhan Khairul, Ashok tertewas. Persahabatan kedua-duanya kini saling memberi manfaat antara satu sama lain dari segi perkongsian pengalaman hidup yang tidak ternilai harganya.

Seorang Mat Despatch tanpa berkira telah sanggup memberikan belanja harian dan duit potong jambang kepada orang asing yang baru dikenali dan seorang gelandangan selama hampir 2 tahun juga merupakan penderma darah setiap 6 bulan sekali dan telah berikrar untuk mendermakan semua organ selepas kematiannya. Aku merasa terlalu kerdil mendengar kisah ini, betapa diriku yang dikurniakan pelbagai nikmat masih tiada sebarang sumbangan malahan sering merungut dengan sedikit ujian yang diberikanNya. Ampunkan aku Ya Allah yang sering lupa akan hakikat sebenar dilahirkan ke dunia ini.

Aku masih berusaha untuk mendidik diri agar istiqamah melakukan sedekah Subuh walaupun sering kali terbabas. Aku pernah mendengar dan membaca beberapa buku berkenaan Menjemput Rezeki. Kerana hakikatnya setiap makhluk di dunia ini telah dijamin rezekinya maka istilah mencari rezeki adalah tidak bertetapan namun sebaliknya kita perlu menjemput rezeki. Setakat ini beberapa tips menjemput rezeki yang kuamalkan adalah :

   i. Sedekah subuh di mana setiap kali sebelum atau selepas solat subuh aku akan memasukkan                 sejumlah wang ke dalam tabung Sedekah Subuh;

   ii. Solat Dhuha sekurang-kurangnya 4 rakaat;

  iii. Mengutamakan ibubapa dalam segala hal;

  iv. Mengamalkan doa ayat 1000 dinar setiap kali selepas solat; dan

  v. Belanja makan ahli keluarga setiap kali berkesempatan.


Muhd khairul dan Ashok (di ambil dari FB Muhd Khairul)