Thursday, 30 March 2017

Kampung Budaya Sarawak

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Bagi sesiapa yang mempunyai masa yang singkat namun ingin mempelajari sebanyak mungkin ingin mengetahui berkenaan budaya masyarakat Sarawak yang berbilang bangsa dan kaum, maka lawatan ke Kampung Budaya Sarawak adalah wajib. Bagiku dan suami, ini merupakan lawatan kali kedua, dan kali pertama untuk anak kami pada bulan Disember 2014. 

Di dalam Kampung Budaya ini, bukan sahaja terdapat rumah-rumah tradisi pelbagai kaum di Sarawak malahan setiap rumah menyediakan persembahan dan makanan masing-masing yang dicuba dan dirasa secara percuma. Namun ada beberapa permainan yang dikenakan sedikit bayaran minima seperti permainan sumpit. Suamiku tidak terkecuali mencuba skil menyumpit.

Kawasannya amat luas dan memerlukan lebih separuh hari lawatan sehingga kita dapat menyaksikan persembahan kebudayaan di akhir lawatan. Kemudahan surau dan kedai makanan juga turut tersedia di dalam kawasan Kampung Budaya. Kerana terlalu teruja dengan pelbagai tarikan, kita tidak terasa masa yang berlalu dan perut juga turut terisi dengan makanan percuma di setiap rumah tradisi. In sha Allah jika diizinkan Allah ingin kembali ke sini apabila anakku telah besar agar beliau lebih menghayati kepelbagaian budaya sementara kami masih diizinkan untuk bermastautin sementara di bumi Sarawak ini.

No comments:

Post a Comment